SAFER INTERNET DAY 2023

Idag infaller Safer Internet Day, en årsdag som syftar till att öka medvetenheten om vikten av säkerhet på nätet. Med temat “Tillsammans för ett bättre internet” uppmanas idag alla aktörer att gå samman för att göra internet till en säkrare och bättre plats för alla, särskilt för barn och unga.

I egenskap av politiker och lagstiftare har jag givetvis ett ansvar för säkerheten online. Jag är ordförande för Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för barns rättigheter och kollar därför särskilt noga på hur lagstiftning påverkar barn. Förra året gjorde gruppen, under min ledning, ett gediget arbete gällande barns säkerhet online. Efter hårt arbete lyckades vi få till en lagstiftning som förpliktigar företag såsom Facebook att upptäcka, radera och rapportera allt som innehåller sexuella övergrepp mot barn på nätet. Det kan ni läsa mer om här: https://davidlega.eu/…/framgang-ny-lag-for-att-bekampa…/

Men det räcker inte. Mycket jobb återstår och mitt arbete fortsätter. Idag träffade jag Christine Grahn från TikTok för att diskutera hur de arbetar med barns säkerhet. Från deras håll var de oroliga för att den tillfälliga lagstiftning som finns gällande innehåll av sexuella övergrepp mot barn på nätet snart löper ut – och vad som ska hända då, om inte en ny bra lagstiftning tar vid.

Jag å min sida uttryckte min oro på flera punkter. TikTok har stora brister gällande barns säkerhet och när det kommer till antisemitism online. Något som oroar mig ordentligt är TikToks länk till den kinesiska regimen. Gång på gång uppdagas exempel på data som hamnat i helt fel händer, i Kina. Så får det inte fungera – det får inte ske! Det sa jag på mötet idag, och jag kommer att arbeta politiskt för att förhindra detta problem.

Våra barn kommer att fortsätta spendera stora delar av sina liv online. Därför måste vi fortsätta förstå och förebygga farorna där. Med det sagt vill jag önska er en fortsatt ”safe internet day”!