Bättre tillgänglighet i kollektivtrafiken

Idag kom beskedet att villkoren ändras så att fler än en rullstol kommer att tillåtas åka i Göteborgs spårvagnar samtidigt. Det är ett positivt besked, som gör kollektivtrafiken mer attraktiv för människor med funktionsnedsättningar. Jag har själv lyft frågan om hur funktionshindrade bemöts i kollektivtrafiken när jag träffat ledningen för Göteborgs Spårvägar, och vet att detta är en fråga som berör många. Det är därför kul att detta äntligen ändras.

Precis som GP skriver här, är det Transportsstyrelsen som ger tillstånd att ändra villkoren för resor i spårvagnstrafiken. Det har de nu gjort på prov, för att senare kunna utvärdera hur det fungerar, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv. Jag hoppas att försöket blir lyckat och kan permanentas utan problem, men om det skulle bli problem så måste dessa givetvis åtgärdas så att de nya villkoren kan permanentas.

Nu finns det givetvis mer att göra, inte minst måste det till nya moderna (och fungerande!) spårvagnar där man kommer in enkelt. Arbetet med det pågår, och det är viktigt att det blir rätt denna gång, även om det innebär att det tar tid. Västtrafik och Spårvägarna måste också garantera att bemötandet och förståelsen är bra i alla lägen. Bland annat har jag träffat Göteborgs Spårvägars VD för att diskutera den frågan och även där vet jag att ett positivt arbete pågår. Jag kommer att fortsätta driva på när det finns saker som inte fungerar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.