Felaktigt i dagens GP

I dagens Göteborgs-Posten kan man läsa att jag ”visat förvånansvärt svalt intresse för äldreomsorgen”. Det är ett felaktigt påstående. Jag har skrivit ett stort antal artiklar om äldreomsorgen, både i GP och i GT, och jag har skrivit ett stort antal inlägg på här på bloggen, varav det senaste i förra veckan. Jag har besökt flera äldreboenden och varit med på hembesök i hemtjänsten, faktiskt tillsammans med Göteborgs-Postens reporter.

Samtidigt är inte äldreomsorgen den enda viktiga frågan. Förskolegruppernas storlek, problemen i skolan, gängkriminaliteten, bostadsbristen och företagsklimatet är alla allvarliga problem som Göteborgs rödgröna majoritet misslyckats med att hantera. Göteborg har många utmaningar och jag kommer att fortsätta arbeta brett med att vända utvecklingen.

Socialdemokraternas finansministerkandidat, Magdalena Andersson, besökte nyligen äldreboendet Gerdas gård i Högsbo. Gerdas gård är ett mycket bra kommunalt äldreboende, och Anderssons reaktion var samma som min – här kan man tänka sig att bli gammal. Problemet är att chanserna att komma in just där är små. Köerna till äldreboendena är långa och det finns alldeles för få trygghetsboenden och äldreboenden i Göteborg. Men till skillnad från Magdalena Andersson kan jag inte tänka mig att bli gammal i Göteborg om inte möjligheterna att välja både hemtjänst och äldreboende ökar. Så Magdalena, varmt välkommen till Göteborg, men utan ett nytt ledarskap är chanserna små att du kan påverka ditt eget liv när du blir gammal.

Äldreomsorgen är jätteviktig – för mig personligen och för Kristdemokraterna som parti. Många gånger har jag kritiserat de rödgrönas ovilja att låta äldre själva bestämma vem som hjälper till med intima saker i det egna hemmet, vilket jag tycker är ovärdigt. Jag har kritiserat de rödgrönas nedläggningar av äldreboendeplatser i Göteborg. Jag har kritiserat personalens arbetsvillkor, som leder till stress och sjukskrivningar.

Jag har kritiserat den ekonomiska modell vi har i Göteborgs Stad, som 2013 innebar att stadsdelarna fördelade bort runt 320 miljoner kronor från äldreomsorgen. Jag har kritiserat att hemtjänsten i Göteborg rankas på plats 281 av Sveriges 290 kommuner. I internationella mätningar rankas Sverige samtidigt som ett av världens bästa länder att bli gammal i. Slutsatsen av detta är enkel, Göteborg behöver ett nytt ledarskap.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.