Ta bort trängselskattestationerna i Backa

I onsdags beslutade Kommunstyrelsen om att be Regeringen och Riksdagen att göra förändringar i trängselskattesystemet i Göteborg. Jag valde att inte delta i det beslutet, vilket fått Anneli Hulthén (S) att säga att jag saknar mod och Kia Andreasson (MP) att kalla mig populistisk. Det finns en anledning till att jag agerade som jag gjorde. Systemet med trängselskatt i Göteborg, som är med och finansierar flera välbehövliga infrastruktursatsningar i Göteborg, fungerar på det stora hela bra. Men precis som med alla system så finns det problem. Stationernas placering i Backa är ett problem och Kristdemokraterna gick tidigt ut och föreslog att systemet ska förändras. Vi vill helst att stationerna på Hisingen helt tas bort. Detta ledde till en utredning om stationerna i Backa som pågått under hösten och i februari presenterades ett antal alternativ.

Jag kommer inte att gå igenom alla 18 alternativ som presenterades men Styrgruppen för Västsvenska paketet, där Kristdemokraterna inte är representerade, valde att gå vidare med en fördjupad utredning av fyra alternativ. Bland dessa fyra fanns det förslag om att införa undantag för boende i Backaområdet vid passager längs med E6. Jag tyckte då, vilket jag också sagt både offentligt och på möten med kommunstyrelsen och de andra partiernas gruppledare, att detta var ett dåligt förslag. Undantaget innebär att nya gränsdragningsproblem uppstår i Backa, och det vore bättre att göra systemet så rent och enkelt som möjligt. Undantaget kan också enkelt förändras eller tas bort. Zonens dragning går inte att förändra lika enkelt. Tyvärr har de andra partierna ställt sig bakom tanken på att skapa undantagsregler och Kommunstyrelsen beslutade om detta i onsdags. Nu går ärendet vidare till kommunfullmäktige och sedan till Regeringen.

Eftersom de alternativ som Kristdemokraterna föredrog inte utreddes djupare efter Styrgruppens beslut valde jag att avstå från att rösta i onsdags. De alternativ jag tyckte var bäst är ju inte fullt utredda. Då tycker jag inte att det är seriöst att lägga fram ett förslag och samtidigt kan jag inte ställa mig bakom det beslut som Kommunstyrelsen tog. Som sagt har jag varit tydlig med vad vi tycker hela tiden, både till media och till resten av Kommunstyrelsen. Det handlar varken om brist på mod eller om populism. När ärendet kommer till kommunfullmäktige i nästa vecka kommer Kristdemokraterna lägga ner sina röster igen. Det vi vill, att ta bort stationerna i Backa, är inte med som alternativ. Då ser jag detta som det mest seriösa agerandet.

Systemet med trängselskatt är inte perfekt. Jag tror inte att vare sig det system som nu skapas eller det system som jag hellre hade sett skulle vara perfekt och lösa alla problem. Precis som med allt annat kommer det alltid att behövas förändringar och förbättringar. Jag kommer att fortsätta arbeta för att olika aspekter i trängselskattesystemet ses över. Givetvis kommer jag att fortsätta arbeta för att stationerna längs med E6 tas bort och att en riktig utredning ser över hur stationerna på Hisingen på sikt kan tas bort helt och hållet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.