Överväg att stänga Paralympics

Om bara ett par dagar börjar Paralympics i Sotji i Ryssland. Jag skrev redan när OS började för tre veckor sedan om att IOK borde ta större ansvar och inte lägga OS i länder som Ryssland, som kränker olika minoreters rättigheter och har en begränsad yttrandefrihet och begränsad frihet för journalister. Sedan dess har konflikten i Ukraina eskalerat och Ryssland har tagit kontroll över Krimhalvön. Det gör situationen än mer komplicerad.

När Expressen idag ringde och frågade om Sverige ska bojkotta Paralympics svarade jag att jag tycker att IPC, Internationella Paralympiska Kommittén, bör överväga att stänga Paralympics. Det är inte lämpligt att Paralympics ska hållas samtidigt när värdlandet är djupt inblandade i en så här allvarlig konflikt och ansvariga för dess upptrappning.

Däremot tycker jag inte att det är rimligt att svenska idrottare ska bojkotta Paralympics om det inte ställs in. Idrottare är inte utrikespolitiker och det är inte rimligt att de tvingas att ta ett sådant beslut. Jag har däremot inget emot om någon idrottare på eget initiativ visar sin åsikt, som till exempel Emma Green gjorde när hon målade sina naglar i regnbågsfärger under friidrotts-VM i höstas. Om det händer så hoppas jag att idrotten är mer modig år 2014 än när John Carlos och Tommie Smith visade sitt engagemang för färgades rättigheter i Mexico 1968.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.