De bästa julnötterna 2013

nutIgår hade jag en artikel i GT, med några av det gångna årets politiska nötter. Jag hittar inte artikeln på nätet så jag lägger upp den här nedan. Jag vill passa på att tacka alla läsare här på bloggen och alla som följer mig på Facebook, Twitter och Instagram och alla jag varit i kontakt med under året som gått. Efter en lång och spännande höst så är det nu skönt att vara ledig. Nästa år blir väldigt intensivt, med Europaparlamentsval, allmänna val och dessutom folkomröstning här i Göteborg. Det kommer att bli ett både roligt och intressant år, men det känns skönt att hinna vila lite först. Detta är för övrigt min tredje artikel med julnötter. Den första och andra går att läsa här och här. Med det sagt hoppas jag att alla har haft en trevlig ledighet hittills. Gott nytt år!

En av mina traditioner så här års har blivit att sammanfatta några av de märkligaste händelserna under det gångna året. Även 2013 har det hänt en hel del som gett mig inspiration att skriva, så här kommer 2013 års julnötter:

En följetong under året har varit diskussionen om hur nöjda medarbetarna är med sin arbetssituation. Som de flesta andra arbetsgivare mätte Göteborg hur nöjda de var i en enkät. Men för några år sedan blev resultaten pinsamt dåliga. Då hittade S, V och MP på en ny sorts enkät där resultaten blev bättre. Men när även de började sjunka tog man beslutet att ta bort enkäten 2013. Att sluta lyssna helt när tidigare enkäter visade att medarbetarna inte upplevde sig lyssnade på var en usel idé och en av årets största nötter. Efter en hel del tjöt lyckades vi övertyga majoriteten om att det aldrig är bra att inte lyssna.

PISA-undersökningen visade på deprimerande resultat för skolan, och Göteborg ligger dessutom under Sverigesnittet. Vi har lagt många förslag för att bli bättre, bland annat vill vi skriva in skolk i terminsbetygen. Det sade de rödgröna nej till, ända till vi med stor förvåning läste i tidningen att Anna Johansson (S) plötsligt höll med oss. Ännu mer förvånade blev vi på mötet en stund senare när de röstade ner vårt förslag. Dagen därpå kom förklaringen i tidningen från Johansson: ”Jag hade inte pappren framför mig”. Hon visste alltså inte varifrån förslaget kom och tyckte att det var bra, till dess att hon insåg att det kom från oss. Det förärar henne årets tankenöt.

Apropå att inte läsa vad som står, har det varit en höst med kvittoskandaler och oklara attesteringar. Som om inte det var nog köper ett antal kommunala bolag sedan in dyra konsulter som ger dem råden att fördröja, försena och svara på så lite som möjligt, trots att det strider mot lagen och alla policies Göteborg har. Årets skämsnöt tilldelas de som beställt råden, men en bonusnöt går till konsulterna som skickade de hemliga råden till en offentlig, diarieförd mail. Om inte annat borde pengarna betalas tillbaka av det skälet.

Årets sista nöt, men verkligen inte minsta, går till Skolverket, som nyligen tog bort sin rekommendation på att förskolegrupper ska bestå av max 15 barn. Anledningen var att eftersom rekommendationen ändå inte följs kan den lika gärna tas bort. Jag hade accepterat en anledning som ”ny forskning visar…” eller liknande, men det här ju bara dumt. Vi ska inte knäcka barn, vi ska knäcka nötter.

Avslutningsvis har de italienska spårvagnarna kommit till Göteborg för att stanna. I verkstan. Därför skickar jag gärna en påse rostade nötter till Italien. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.