Viktigt med bättre stöd i sorg

Ur dagens GP
Ur dagens GP

Idag har Göteborgs-Posten en notis på sin ledarsida om en viktig reform, som innebär ett humanare regelverk för de föräldrar som råkat ut för den fruktansvärda situationen att ett barn har dött. Tyvärr hittar jag inte artikeln på nätet, men hoppas att alla kan läsa den här bredvid.

Idag har man rätt att ta ut tillfällig föräldrapenning i 10 dagar om ens barn dött. Det har varit en alldeles för kort tid vilket tvingat föräldrar att tigga om sjukskrivning för att få längre sorgetid. Det är inte orimligt att tro att den korta sorgetiden faktiskt inneburit att fler fått psykiska men och därmed tvingats till längre sjukskrivningar.

Från och med årsskiftet utökas tiden för denna tillfälliga föräldrapenning till 90 dagar och det är mycket välkommet. Givetvis innebär inte det att man har sörjt färdigt efter 90 dagar, det kan man nog aldrig göra, men att bearbeta sorgen ökar. Detta är inte bara mänskligt, jag tror att vi alla vinner på det i längden.

Men det finns mer att göra. Även barn som förlorat eller har en förälder eller ett syskon som är allvarligt sjuk måste få större möjligheter till hjälp. Eftersom det inte finns något system för att stötta människor i sorg är det jättesvårt för den som inte själv är sjuk att få hjälp. Kristdemokraterna skriver om detta i vårt förslag till budget för Göteborg. Vi vill ha en enhet som arbetar ihop med exempelvis hemsjukvård och elevhälsa för att samordna stödet för barn som anhöriga. Även om inte detta förslag fick något stöd när Göteborgs budget för 2014 antogs så kommer jag att fortsätta driva det, och hoppas få stöd för det i valet nästa år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.