Stoppa skjutningarna i Göteborg

Imorse samlades kommunstyrelsen i Göteborg till ett extra informationsmöte, med anledning av de mord och skottlossningar som skett de senaste dagarna. Både GP och GT skriver om det, men också flera andra medier. På mötet informerade polisen, räddningstjänsten och de aktuella stadsdelarna om hur de arbetar.

De senaste dagarnas utveckling är fullständigt oacceptabel, men glöm inte att detta är något som har pågått i flera år. Jag vill lyfta två stora frågor i det här; hur stoppar vi de som idag är kriminella och hur förhindrar vi nyrekryteringen? De kriminella gängen livnär sig på narkotikahandel, men till viss del på annan handel också. Det är viktigt att slå undan benen för den här verksamheten. Smuggling och vapenhandel måste motverkas. Glorifieringen av narkotikaanvändning som finns i vissa grupper måste försvinna, och där har skolan en viktig roll. Ett förslag som har nämnts är hårdare straff, till exempel för vapeninnehav, och ett vanligt motargument är att de som tillhör kriminella gäng inte bryr sig om straffen. Det ligger något i motargumentet, men fängelsestraff innebär att de kriminella gängen försvagas. Dessutom är det en nödvändig markering från samhället att vi ser mycket allvarligt på detta.

En grundförutsättning för detta är att skydda vittnen, för att alls kunna döma dessa personer. Att tillåta anonyma vittnen kan vara ett sätt att förenkla dessa rättsprocesser. Kristdemokraternas rättpolitiska talesperson Caroline Szyber har lyft detta flera gånger. Vårt förslag skulle innebära att anonyma vittnesmål avläggs under hemligstämplad identitet, och att vittnet inte är anonymt för domstolen utan endast för de åtalade. Detta är en stor förändring av hur vi ser på rätten att veta vem som anklagar en, men situationen med kriminella gäng är exceptionell.

Att förhindra nyrekryteringen till kriminella gäng är givetvis den bästa långsiktiga lösningen. Jag är övertygad om att det inte finns någon som föds med viljan att bli kriminell. Vi har möjlighet att förändra samhället så att barn växer upp till trygga människor som vill göra rätt. Hur vi skapar goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar har jag skrivit om tidigare. Föräldrar behöver ha tid för barnen, och samhället ska stödja föräldrarna utan att för den saken ta över föräldrarollen. Skolan måste ha mer resurser för att tidigt kunna stödja de elever som finns i riskzonen. Jag har tillsammans med mina allianskollegor skrivit mycket om hur vi vill förbättra skolan i Göteborg. Det är också viktigt med ett starkt föreningsliv där ungdomar får en meningsfull fritid. Det finns mängder av föreningar, och andra ideella organisationer, som dagligen gör ett fantastiskt jobb i Göteborg och som agerar som förebilder för dessa ungdomar. De visar på ett annat liv och på alternativ. Maria Larsson presenterade i förra veckan regeringens satsning på att behålla ungdomar i föreningslivet med hjälp av en fritidspeng för ekonomiskt utsatta familjer, vilket är mycket bra! Det är också viktigt att unga har fler vuxna omkring sig, men även att de ser att de kan få ett jobb och att det lönar sig att arbeta.

Jag har stor tilltro till att polisen och de berörda delarna av Göteborgs Stad gör ett bra arbete utifrån de förutsättningar de har. Det gäller för oss politiker, på alla nivåer, att förändra lagstiftning och arbetssätt. Inget av dessa förslag tror jag ensamt kommer att lösa de problem som finns, men tillsammans kan bidra till en positiv utveckling. Självklart finns det också andra förslag och aspekter utöver de jag tagit upp här som är viktiga.

 

UPPDATERING: Alliansens partiledare presenterade idag en budgetsatsning på 3,1 miljarder för fler jobb för unga. Bland annat ska de  sociala avgifter som arbetsgivaren betalar för anställda sänkas för de som är under 23 år. Det innebär att det blir mer attraktivt att satsa på unga och att företagen har råd att anställa fler. Tack vare tidigare reformer så betalar en arbetsgivare bara hälften av den vanliga kostnaden för sociala avgifter, för anställda under 26 år. Detta innebär alltså en extra sänkning. Detta är givetvis viktigt även för att fler unga ska se möjligheten att arbeta, och därmed minska rekryteringen till kriminella gäng. Läs mer här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.