Studiebesök i äldreomsorgen

I förmiddags var jag på studiebesök på äldreboendet Lotsen i Majorna. Jag träffade verksamhetschefen, gruppchefen, flera medarbetare och självklart också de äldre. Lotsen drivs idag av Carema Care (Vardaga) men har under de 20 år det funnits alltid varit privatägt. Jag fick tillfälle att diskutera vikten av värdighet och kvalitet inom äldreomsorgen, något om Lotsen aktivt arbetar med dagligen.

Eftersom Lotsen är en privat aktör upplever medarbetarna mycket fördomar och hinder från Göteborgs Stad. Detta är något vi måste förändra. Kommunen har ansvar för alla medborgare i staden, inte bara de inom kommunal verksamhet. Alla ska få tillgång till samma information och ha samma förutsättningar. Det framkom tydligt från Lotsen att man saknar ett gott samarbete och öppna dialoger inom stadsdelen och staden, både med politiker men också de kommunala äldreboendena.

I Göteborg krävs det en stor attitydförändring till privata utförare av omsorg, men också ett större utbyte av erfarenheter. Alla verksamheter kan utvecklas och vi har mycket att lära av varandra. Vi måste släppa stoltheten och låta alla verksamheter lyssna på, lära av och lyfta varandra. Göteborg måste sluta värdera den äldreomsorg som drivs av kommunen som bättre än den som andra driver. Sanningen är att det finns goda och dåliga exempel både i privat och kommunal regi. Det viktiga är att de äldre själva får möjlighet att välja hur de vill ha sin omsorg.

Vi måste uppmärksamma de goda exemplen som finns, både inom staden men också i landet och internationellt. När Lotsen öppnade 1993 kom folk från Japan för att besöka verksamheten, men intresset från lokala politiker har varit väldigt lågt hela tiden.

Att lyfta goda exempel och lära av varandra är väldigt viktigt för att inspirera och motivera till förändring. Detta behövs inte minst inom äldreomsorgen i Göteborg.  Att öka erfarenhetsutbytet inom olika verksamheter i staden är en fråga jag kommer driva i Kommunstyrelsen. Hjulet behöver inte uppfinnas flera gånger, vi kan lära av varandra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.