Skolan i Göteborg måste bli bättre

Den som läser Göteborgsmedia idag kan inte missa rapporteringen om Göteborgs skolor och Skolinspektionens rapport. Igår på kommunstyrelsen föredrogs rapporten och det är skrämmande resultat som visar sig. Jag har skrivit om skolan många gånger tidigare, både här på bloggen och i debattartiklar tillsammans med mina Allianskollegor.

När Skolinspektionens presenterar sin statistik ifrågasätter majoriteten hur undersökningarna gjorts och hur det påverkar resultatet. Det är givetvis viktigt att veta, men vad blir egentligen skillnaden. Oavsett hur man mäter och vilka omständigheter det finns som påverkar resultatet så är det katastrofalt. Om det är nästan 30 % av eleverna inte klarar målen, som Skolinspektionen säger, eller om det är 20 % spelar inte så stor roll. Det är oacceptabelt i vilket fall.

Skolinspektionen säger också att resultaten spretar allt mer mellan olika stadsdelar. Detta visste vi innan och också det är oacceptabelt. Alliansen vill införa en grundskolenämnd som ska ha det samlade ansvaret för skolan i Göteborg. Det fungerar inte som idag där det ansvariga kommunalrådet kan skylla majoritetens misslyckanden på stadsdelarna och beklaga sig över att stadsdelarna inte prioriterar som majoriteten i Stadshuset vill. Istället måste vi ta ett samlat grepp om skolan. Vi har många förslag för hur skolan i Göteborg kan förbättras. För att genomföra dem krävs det en Alliansmajoritet i valet 2014.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.