Äntligen barnkonvention som lag

Bild: UNICEF/Roger Le Moyne
Bild: UNICEF/Roger Le Moyne

Idag kom det en mycket positiv nyhet. Regeringen ska utreda om barnkonventionen ska göras till svensk lag. Detta har Kristdemokraterna drivit länge och jag är glad att min partivän Maria Larsson, som har ansvar för barnfrågor nu har fått med sig hela regeringen.

Jag sitter ju också i styrelsen för UNICEF i Sverige, som driver frågor om barns rättigheter på ett mycket bra sätt. För ett år sedan drev UNICEF en kampanj om undanflykter. Då skrev jag ett blogginlägg om hur situationen kan se ut för funktionshindrade barn runt om i världen, som du kan läsa här. Men även om Sverige i många avseenden har kommit mycket långt så finns det barn som far illa och får sina rättigheter kränkta. Samhället kommer aldrig att bli perfekt, oavsett hur långt vi kommer, och det kan alltid bli bättre.

Barns rättigheter behöver stärkas ytterligare och därför måste barnkonventionen bli lag. Det innebär att frågorna kommer högre upp på agendan. Sverige ska vara världens bästa land för barn att växa upp i, och som kommunalråd arbetar jag för att Göteborg ska bli den bästa staden i Sverige för barn. Stöd till familjer som behöver det, mindre barngrupper i förskolan och en bättre skola är viktiga steg på den vägen. Det är också viktigt att alla barn ska få möjlighet att hålla på med en fritidssysselsättning, som idrottande eller musik.

Alla barn är olika, men har samma rätt att få sina rättigheter tillgodosedda. Därför är det utmärkt om barnkonventionen nu kan bli svensk lag. Bra jobbat, Maria Larsson!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.