Hård kritik mot Göteborg

En vision som jag satte upp när jag blev kommunalråd är att Göteborg ska bli Sveriges bästa stad för barn och ungdomar att växa upp i. Där ingår många olika saker, alltifrån lekplatser för småbarn till föreningsliv och en bra hälsa. Vissa av dessa saker är idag bra i Göteborg, men andra är sämre. Tyvärr är just hälsa ett sådant område där det idag inte alls ser bra ut.

 

I tisdags kom en rapport från Göteborgs stadsrevision om hur målen uppfylls på området elevhälsa. Revisionens uppgift är att granska hur staden lever upp till det beslut som har fattats. I Göteborg har vi sedan länge bestämt att det ska finnas åtminstone en heltidsanställd skolläkare per 5000 elever. När revisionen gjorde sin granskning i våras fanns det ingen stadsdel som levde upp till det. Det innebär att ingenstans i Göteborg uppfylldes målet om hur många skolläkare vi ska ha. Detta drabbar givetvis barnen i Göteborg, och risken finns att det också påverkar dem negativt senare i livet.

 

Idag minskar antalet självmord i Sverige, men tyvärr ser vi inte den trenden bland barn och unga. I en bok av Alfred Skogberg som kom i våras beskriver han hur viktigt det är med skolpersonal som tidigt kan upptäcka vilka elever som riskerar att ha ett självskadebeteende eller till och med försöka göra självmordsförsök senare i livet. Det går att upptäcka tidigt och förebygga. Därför är det väldigt olyckligt att vi inte ens når upp till målet om en läkare per 5000 elever.

 

Rubriken på revisionens rapport igår var “Vi arbetar fortfarande med främst med akututryckningar”. I Göteborg arbetar vi helt enkelt inte förebyggande idag, utan släcker bränder när läget är akut. I klippet som jag länkat till ovan säger Skogberg att genom att hitta elever i riskzonen tidigt så hinner bränderna aldrig bli stora. Vi kommer aldrig att hjälpa alla med förebyggande arbete men med satsningar på elevhälsan, på hälsokontroller och hälsosamtal kommer vi att ha färre bränder, och släcka dem tidigare. Kristdemokraterna ville göra dessa satsningar i det budgetförslag som vi la i somras, men tyvärr gick inte vårt förslag igenom. Vi ger inte upp utan fortsätter kämpa för att Göteborg ska bli Sveriges bästa stad för alla barn och ungdomar att växa upp i.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.