Är Skövde viktigt för Göteborg?

Igår besökte jag Volvo Powertrains i Skövde tillsammans med Magnus Berntsson, som är distriktsordförande för Kristdemokraterna i Göteborg. De tillverkar lastbilsmotorer och med ungefär sina 2900 medarbetare är det en mycket stor och viktig arbetsplats, inte bara i Skövde utan för hela Sverige och för Volvo i världen. Vi började med en stunds information om fabriken, där vi diskuterade dess förutsättningar och behov och sedan visade VD:n oss runt.

 

Fabriken är mycket modern och de jobbar hårt på minska sin miljöpåverkan och på att hålla en hög kvalitet. Motorerna gjuts av 100 procent återvunnet material och testerna för att kontrollera deras funktion görs idag mycket effektivt. Det är kul att se hur tekniska framsteg innebär minskad miljöpåverkan. All export från Skövde går via Göteborgs Hamn som därmed har en otroligt viktig betydelse för företaget. Tyvärr är infrastrukturen till och från hamnen inte alls så utvecklad som den behöver vara vilket innebär att det mesta av transporterna går med lastbil. Detta är givetvis inte alls bra, men kapacitetstaket i järnvägen är nått.

 

Detta var ingen nyhet. För tre veckor sedan var jag i Hamnen på studiebesök och pratade också då om kapaciteten på Marieholmsbron och på Hamnbanan. För två veckor sedan på Kommunstyrelsen diskuterade vi kapaciteten kring Olskroken så frågan är högaktuell. Jag vet givetvis också om att det finns problem längre upp längs Västra Stambanan där pendeltåg, långdistanståg och godståg trängs. Detta måste ändras på. Både för att systemet är alldeles för sårbart som det är, och för att fler transporter ska kunna gå på räls.

 

Det är därför bra att en ny tågförbindelse vid Marieholm kommer att börja byggas snart och att det sker projektering kring hur Hamnbanan ska förstärkas. Regeringen presenterade också för några veckor sedan sina satsningar på utbyggd järnväg mellan dels Göteborg och Borås och dels Linköping och Stockholm, vilket är en bra första satsning för att avlasta Västra Stambanan från åtminstone långdistanstågen.

 

Men det krävs satsningar på ytterligare spår runt Olskroken. Detta är absolut inte någon Göteborgsfråga, och inte heller en fråga för Västsverige. Hela Sverige är beroende av att transporterna till och från vår främsta hamn fungerar så bra som möjligt. Detta blev ännu tydligare i Skövde igår.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.