Dags att ta ansvar för skolan

Som vanligt på onsdagar har vi idag haft möte med kommunstyrelsen under förmiddagen. Av alla dagens viktiga frågor fanns det två som stack ute lite extra. Den första handlade om skolan. Till dagens möte hade det kommit ett mycket märkligt förslag från Socialdemokraterna som går ut på att stadsdelarna ska skapa egna skolutskott, ett för varje stadsdel, med särskilt ansvar för grundskolan. Det är bra att majoriteten nu har insett att något något behöver göras för skolan, men jag tror inte att detta är någon bra väg.

Tio nya skolutskott, vid sidan av stadsdelar, fullmäktige och det ansvariga kommunalrådet Robert Hammarstrand kommer knappast att förbättra och förtydliga ansvaret för skolan. Istället för fler lokala styrelser behövs det ett helhetsgrepp om grundskolan i Göteborg. Vi såg senast för några veckor sedan när betygsstatistiken kom att vi har enorma olikheter mellan stadsdelarna. Ytterligare otydlighet i styrningen är inte lösningen!

Det är anmärkningsvärt att majoriteten föreslår en sådan här organisationsförändring utan att alls tala med oppositionen. Idag bordlades förslaget för att vi i Alliansen ska kunna titta närmare på det, och det kommer att fortsätta diskuteras under de närmsta veckorna. Kristdemokraterna och de andra Allianspartierna i Göteborg har länge velat ha ett riktigt omtag i skolan. Vi vill att pengarna ska gå direkt till de enskilda skolorna, och inte via stadsdelsnämnderna som kan göra egna omprioriteringar. Det har jag skrivit om tidigare här och man kan läsa om det i vårt budgetförslag. Ska något nytt tillföras skolan i Göteborg så är en Kriskommission lämpligare, istället för tio utskott som ytterligare drar isär ansvaret.

Det andra viktiga ärendet som jag vill berätta om handlar om barnomsorgen och den pedagogiska omsorgen. Kristdemokraterna i Alliansen har arbetat för detta länge och vårt arbete har  äntligen gett resultat. I början av 2000-talet fanns det få dagbarnvårdare (det som förr kallades dagmamma) och det upplevdes som de var ett utdöende släkte, men nu visar Göteborg ett samlat arbete för att de ska bli fler. Idag på kommunstyrelsen fick vi en rapport om detta.  Den senaste annonskampanjen gav  till exempel 10-15 nya dagbarnvårdare, och verksamheten tydliggörs mer och mer genom broschyrer och hemsidor. Det är viktigt att det i Göteborg finns olika barnomsorgsformer. Vi vet att familjer ser olika ut och har olika behov och då måste också kommunen svara upp mot detta. Vi är nöjda idag, och hoppas bli ännu nöjdare i framtiden 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.