Släpp alla svenska journalister fria!

Imorse träffade utrikesminister Carl Bildt de två svenska journalisterna som sitter fängslade i Etiopien, vilket GP skriver om här. Martin Schibbye och Johan Persson greps i provinsen Ogaden förra sommaren när de arbetade med att undersöka förhållandena för befolkningen i området. Det är givetvis otroligt viktigt för samhället med frihet för journalister att undersöka och skriva fritt. Kunskap är grundbulten i ett demokratiskt samhälle men det är svårt att hitta all fakta på egen hand. Precis som Carl Bildt tycker jag att de båda journalisterna bör släppas fria omedelbart.

Etiopien och många andra länder har en lång väg att vandra för att bli fria och demokratiska länder med respekt för mänskliga rättigheter. Dessa två journalister är långt, långt ifrån de enda som sitter fängslade på grund av sitt arbete med att söka sanningen. För alla de andra, både de vi vet och de som vi inte känner till som på olika sätt är samvetsfångar måste kampen för demokrati gå vidare. Inte minst är jag mycket bekymrad för göteborgaren Dawit Isaak som suttit fängslad i över tio år utan rättegång i diktaturen Eritrea. Jag hoppas att Carl Bildt om det är möjligt också kan träffa honom och få honom fri.

Mänskliga rättigheter gäller alla, överallt och alltid, vi får aldrig kompromissa om detta!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.