Malmö behöver KD!

Idag besöker Göran Hägglund, Maria Larsson och jag vår första presidieresa sedan vi valdes i januari. Resan går till Skåne och vi kommer att göra både gemensamma nedslag och egna besök över hela Skåne. Jag kommer bland annat att besöka Malmö. I nationell media är det ofta en splittrad bild av Malmö som träder fram. Å ena sidan är det en modig stad, där ett av Sveriges djärvaste landmärken, Turning Torso, har byggts. Infrastrukturen ligger i framkant med Öresundsbron och Citytunneln. Dessa satsningar är mycket positiva och kommer att föra mycket gott med sig för hela Öresundsregionen. Å andra sidan framträder även en mycket tråkig bild av en segregerad stad där grupper tenderar att ställas emot varandra. Tyvärr har även stadens högsta ledning genom kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) varit en aktiv del i att skapa denna bild!

När de kristdemokratiska partierna grundades runtom i Europa efter Andra Världskriget var det just för att återupprätta det människovärde som kränktes genom förföljelse och segregation där människor ställdes emot varandra på grund av etnisk eller annan bakgrund. Denna retorik och hets fick fotfäste i breda folkmassor och det ledde i slutändan till mänsklighetens kanske största misslyckande, förintelsen. När vi idag ser att judiska familjer inte längre vågar bo kvar i Malmö måste vi reagera. Vi måste svara med att i alla lägen stå upp för varje enskild människas okränkbara värde och ställa den som ställer grupp mot grupp till svars!

Det var behovet av en värdegrund som fick mig att engagera mig i politiken. Jag är inte ensam om att se hotet i att historien kan upprepa sig, men jag är övertygad om att Kristdemokraterna är det parti som kan presentera det bästa motmedlet. I slutändan är det inte arbete åt alla och ekonomisk välstånd som försäkrar oss mot nya mänskliga katastrofer. Det är en viktig del av ett fungerande samhälle, men det är inte och får inte heller vara den viktigaste. Ett samhälle som enbart bygger på materialistiskt välstånd blir ett mycket bräckligt samhälle. Vi har sett ekonomin förändras snabbt förut och vi kommer att göra det igen. Det krävs en värderingsbas som grund i samhället och en ständig etisk diskussion om hur vi behandlar varandra och vad vi menar med människors lika värde. Det är vår övertygelse om att samhället behöver en stark värdegrund som skiljer oss från alla andra partier.

Malmö är idag en av få städer där Kristdemokraterna inte är representerade i kommunfullmäktige. Det är synd, för vi har en viktig plats att fylla. Malmö är en stad där segregation och utanförskap är stort men staden har alla möjligheter att bli bättre. Malmös bygg- och infrastrukturprojekt öppnar för en mycket ljus framtid, men det krävs något mer, annars riskerar framtidens Malmö att bli en kuliss. För att alla ska få ta del av framtiden krävs det en politik för människovärde. För det behövs en stark kristdemokrati i Malmö och det ska vi fortsätta kämpa för.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.