Ett samhälle för alla?

Idag är det World Downs Syndrome Day, dagen för uppmärksammandet av Downs Syndrome. Med anledning av detta har jag idag en artikel i tidningen Föräldrakraft om det väldigt viktiga ämnet fosterdiagnostik. Fosterdiagnostik är bra om det kan hjälpa oss att lindra eller bota problem och om det kan förbereda blivande föräldrar till barn med en funktionsnedsättning. Men om det används för att sortera människor och välja vissa barn framför andra så är vi inne på en farlig väg. Vill vi verkligen ha ett samhälle enbart för perfekta människor, och vem avgör vad som är perfekt? Läs hela artikeln här, nedan följer ett kort utdrag.

Det är positivt att fler får ta plats i samhället och detta bidrar också till att fördomar kring Downs Syndrom och funktionshinder i allmänhet bryts ner. Mer mångfald och färre fördomar är något Sverige behöver mer av.

Samtidigt har den fosterdiagnostik som idag erbjuds i många landsting inneburit att majoriteten av alla foster med ett troligt funktionshinder sorteras bort. Jag är för svensk abortlagstiftning, men det blir ett problem när vi väljer vissa barn framför andra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.