16000 fler till Askim?

Idag tog kommunstyrelsen beslut om att bygga cirka 6400 nya bostäder i Södra Askim. Bostadsbyggande är bra, vi har en bostadsbrist i Göteborg, precis som i andra storstäder i Sverige, och den drabbar framförallt unga människor. Däremot är jag inte helt säker på att Södra Askim är det bästa stället i Göteborg att bygga så mycket som 6400 bostäder, vilket motsvarar cirka 16 000 invånare, och det finns flera skäl till detta.

Vi har ett beslut i fullmäktige att förtäta staden och bygga centralt. Att vi har tagit detta beslut är ingen slump. I Göteborg har vi stora centrala områden som är obebyggda och där vi skulle kunna bygga väldigt många bostäder. Förutom att bygga centralt ska vi bygga där det finns tillgänglig kollektivtrafik. Det beror förstås på att det är bättre av miljöskäl att folk i så stor utsträckning som möjligt åker kollektivt.

Södra Askim uppfyller inte något av dessa kriterier. Det ligger i princip så långt bort man kan komma från centrum i kommunen, och kollektivtrafiken är ganska obefintlig. Detta gör att det knappast är ett attraktivt område för unga att bo i, de som främst behöver bostäder just nu. Utöver detta är det inte heller bra att förstöra de naturområden som finns i södra Askim genom en mycket kraftig byggnation. I tjänstemännens utlåtande inför beslutet konstaterar de att planen innebär att de sista resterna av jordburksmark i Askim kommer att försvinna och att den nya bebyggelsen kommer att innebära en förändrad landskapsbild. De säger också att det måste dras spårbunden trafik till området.

Det måste finnas fler platser i staden att bygga på. Vi behöver en kraftig expansion av bostäder, men allt kan inte göras på samma ställe. Jag ville därför skicka tillbaka ärendet till tjänstemännen för att de skulle utreda igen om detta verkligen är det bästa stället att bygga den mängden bostäder på. Tyvärr var jag helt ensam om detta i kommunstyrelsen och fick därför inte min vilja igenom. Vi måste bygga bort bostadsbristen, men det ska göras där folk vill bo, och på ett sätt som inte går ut över miljön genom såväl ökat bilåkande som förstörd natur!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.