Vi behöver fler idrottstjejer!

Idag skriver Metro om kommunens misslyckade satsning på att få in fler tjejer i idrotten. Satsningen innebär att det kommunala stödet till idrottsorganisationer är större för tjejer än för killar, för att klubbarna ska vilja locka till sig fler tjejer, men satsningen har inte alls blivit vad man tänkt sig.

Från Alliansens håll har vi länge drivit att kommunen ska utvärdera de nuvarande bidragsreglerna för att vi ska få en bild av vilka effekter de har. Tyvärr har vänstermajoriteten gång på gång konsekvent röstat ner våra förslag, så någon utvärdering har inte kommit till stånd, trots att det bevisligen finns ett behov.

Det är många olika faktorer som spelar in när färre tjejer än killar väljer att hålla på med idrott, faktorer som kommunen direkt eller indirekt kan påverka. En faktor är tillgången på anläggningar. Vi vet att inom de idrotter där killar är överrepresenterade är tillgången på anläggningar och träningstider ofta stor, medan situationen ofta är den helt omvända för tjejer.

Alla som vill ska få möjlighet att idrotta och utvecklas i det man tycker är roligt. Det är helt grundläggande och kommunen har här en del att fundera över och ta tag i för att trenden ska vändas.

 

Uppdatering: GT skriver idag den 6 oktober om detta i sin ledare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.