Fritt fram för fyrbent assistans

Göteborg har en särskild lokal ordningsstadga som reglerar “grundläggande bestämmelser om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats”. En av de saker som regleras är var och när hundar skall vara kopplade, och det finns vissa undantag som till exempel rör ledarhundar för synskadade. Jag upptäckte dock att det i stadgan inte finns något undantag från koppeltvånget  för hur signal- och servicehundar får röra sig Göteborg. Dessa assistanshundarna är oumbärliga för sina ägare då de bland annat hjälper personer med funktionsnedsättning att plocka upp saker, larma när brandlarmet går och varna innan tillståndet försämras om dess ägare har epilepsi eller diabetes.

Kristdemokraterna föreslår nu därför tillsammans med Alliansen  att  signal- och servicehundar inte skall omfattas av samma regler som “vanliga” hundar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.