Om succéen med vårdnadsbidraget

Barnomsorg fortsätter att vara ett hett ämne …

GP uppmärksammar idag att över hundra barn har väntat mer än fyra månader på plats i förskolan i Göteborg. Denna väntan är inte bara frustrerande för barn och föräldrar, den är dessutom olaglig. Detta tycks dock inte bekymra Göteborgs socialdemokrater nämnvärt. Socialdemokraternas vallöften om att satsa på kvaliteten i förskolan har i realiteten förbytts till förtätningar och större barngrupper. Ändå kvarstår köerna! Regeringens förestående utredning om en statlig förskolegaranti, där kommuner som inte kan tillhandahålla förskoleplats riskerar böter, kan säkert vara en väg framåt här.

En kompletterande väg framåt är naturligtvis att främja alternativa former av barnomsorg. Genom att lyfta fram och ge goda villkor för dagbarnvårdare och förskolekooperativ kan barnomsorgskön kortas. Ett annat sätt är naturligtvis att göra det möjligt för göteborgare att nyttja vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget har i dagarna uppmärksammats för att relativt få utnyttjar det. Men de som kallar  vårdnadsbidraget för fiasko bara för att relativt få nyttjar det har missuppfattat reformen.  Den kristdemokratiska idén har aldrig handlat om att alla skulle välja vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget är en valfrihetsreform som med syftet att ge möjlighet för familjer att lösa barnomsorgen på ett sätt som passar just dem. Vårdnadsbidraget är därmed, som Göran Hägglund uttryckte saken i en intervju i Studio Ett, en succé  för varje familj som ser det som den barnomsorgsform som passar dem bäst.  En reform är inte med nödvändighet ett misslyckande för att inte majoriteten använder sig av den.  Det är  rätten att få välja olika som är poängen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.