MÖTEN OM ISRAEL OCH DEN VÄXANDE ANTISEMITISMEN I WASHINGTON DC

I veckan har jag varit i USA:s huvudstad för en lång rad möten om situationen i Israel och Gaza och om den eskalerande antisemitismen.

Globalt samarbete och globalt ledarskap är centralt för fred i Mellanöstern. Situationen i Israel och i Gaza är kritisk. Den sjunde oktober attackerade terrororganisationen Hamas oskyldiga israeler, målet var att slakta så många judar som möjligt. Den dagen dog fler judar än någon annan dag sedan Förintelsen. Hundratals israeler togs i gisslan, däribland barn, gamla och sjuka. De är fortfarande kidnappade. Nu pågår Israels försvarskrig, de kämpar för sitt lands existens och för säkerhet, men framför allt kämpar de för att få hem sina medborgare. Precis som i alla krig drabbas civila. Jag lider med alla oskyldiga som skadats eller förlorats och med deras nära.

Precis som FN:s generalsekreterare sagt, så skedde inte Hamas attack i ett vakuum. Hamas har hejats på och fått både hjälp och instruktioner av Iran, som är världens största sponsor av terrorism, Irans motiv är att bryta normaliseringsprocessen och fredsutvecklingen som skett de senaste åren i Mellanöstern. Många arabländer har normaliserat och förbättrat sina relationer med Israel de senaste åren och Saudiarabien är nu nära att ansluta. Det är en av anledningarna till att Iran och Hamas attackerade Israel. Men det är heller ingen hemlighet att både Iran och Hamas vill utplåna staten Israel och det judiska folket.

Inte heller fred kommer att uppstå plötsligt ur ett vakuum. Fred och slut på den blodiga konflikten kräver dialog och förhandlingar. Detta har mina möten handlat om. Jag har träffat kongressledamöter, senatorer och andra ledande politiker, experter och civilsamhällesorganisationer, men också familjemedlemmar till flera ur gisslan. Jag har bland annat haft möten i den amerikanska kongressen och i Vita Huset, och bland annat träffat Sveriges och Israels ambassadör samt Bidens exekutiva stab (ni kan läsa mer om några av mötena i bildtexterna).

Jag har också haft möten om antisemitism, och bland annat träffat ambassadör Deborah Lipstadt som är USA:s särskilda sändebud för att bekämpa antisemitism, Michal Cotler-Wunsh som är Israels motsvarighet och Nury Turkel som är USA:s kommissionär för religionsfrihet, med vilka en fin vänskap utvecklats under de senaste åren. Vi är alla bestörta över att se hur antisemitismen eskalerar världen över och online. Våra respektive regeringar har vidtagit åtgärder och vi driver på för att sociala plattformar också ska förstå allvaret. Vi hade därför en hearing med Google, Meta med flera för att fråga ut dem om vad de gör för att stoppa hatet online.

En hektisk vecka är nu slut. Nästa vecka är jag tillbaka i Europaparlamentet, där vi bland annat ska debattera situationen i Gaza och anta ny politik om Iran.