BEKRÄFTAT: Min nominering av Jina Mahsa Amini och de iranska kvinnorna vinner Sacharovpriset 2023!

Idag tillkännagav Europaparlamentets talman Roberta Metsola att Europaparlamentets Sacharovpris 2023 tilldelas Jina Mahsa Amini och kvinnorna i Iran. Det är ett väldigt bra besked.

I somras påbörjade jag processen för att Jina Mahsa Amini och kvinnorna i Iran skulle få Sacharovpriset. Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris för tankefrihet delas varje år ut till individer eller organisationer som gjort särskilda insatser för att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna eller stått upp för demokratin.

Jag kan inte tänka mig någon bättre kandidat till årets pris än de modiga kvinnor som leder revolutionen i Iran. Förra året greps och dödades den 22-åriga iranska kvinnan Jina Masha Amini. Den iranska moralpolisen misshandlade henne till döds, för att hon burit sin slöja på ”fel sätt”. Efter Jina Mahsa Aminis död startade de iranska kvinnorna en protestvåg över hela landet. En revolution. De iranska kvinnorna har uppvisat oerhört mod: de demonstrerar, slänger sina slöjor och klipper sitt hår. De riskerar livet för sin frihet och för sina rättigheter. Många har fått betala oerhörda pris: fängelse, misshandel och tortyr. Den iranska regimen har till och med förgiftat skolflickor i deras egna klassrum för att stoppa protesterna.

Kvinnorna i Iran har fått uppmärksamhet över hela världen. De inspirerar andra kvinnor att kräva sina rättigheter och de har visat att frihet är viktigare än allt annat. Jina Mahsa Amini är en symbol för mod och frihet, och vi ska hylla de som protesterar i hennes fotspår.

Jag står helt bakom talmannens fina presentation från idag: ”The European Parliament proudly stands with the brave and defiant who continue to fight for equality, dignity and freedom in Iran. We stand with those who, even from prison, continue to keep Women, Life and Freedom alive. By choosing them as laureates for the Sakharov Prize for Freedom of Thought 2023, this House remembers their struggle and continues to honour all those who have paid the ultimate price for liberty”.