Hemska rapporter från skolorna i Iran

Förra veckan började skolorna efter sommaruppehållet i Iran. Men skolorna har utsatts för hårt tryck det senaste året. Skolväsendet förvandlas steg för steg till mullornas indoktrineringsläger.

Rapporter kommer nu om att ett hundratal lärare gripits och tusentals rektorer har sparkats det senaste året. Varför? Den iranska regimen försöker säkerställa att inget barn är i händerna på en lärare som är kritisk mot staten eller uppmuntrar yttrandefrihet. Man vill att nästa generation invaggas i ”rätt värderingar”.

Omkring 20 000 rektorer tros ha bytts ut i detta syfte. Det handlar främst om kvinnliga rektorer som uttryckt kritik mot den obligatoriska hijaben, som öppet kritiserat regeringen eller som vägrat samarbeta med säkerhetsstyrkorna, när de ombetts rapportera om lärare eller elever exempelvis. Lärare som stöttat protesterna i Iran, och tillåtit elever att delta i protesterna eller att hålla minnesstunder för studenter, ska nu straffas. De får sparken, tvingas till pension eller arresteras.

En ny lag innebär hårdare straff för kvinnor utan slöja i Iran, men den anger också att lärare måste utvärderas med ideologiska frågor varje år. Lärare ska övervakas så att de har rätt värderingar (vilket innebär att inte kritisera regeringen), och de kommer därför att granskas både i och utanför skolan, inklusive på sociala medier. Samtidigt stänger regimen ner internet med jämna mellanrum, för att stävja kommunikation och diskussion bland befolkningen.

Den iranska regimen är livrädd. Det brutala förtrycket är ett symptom på svaghet och rädsla. Mullorna är så rädda för det folkliga missnöjet att man försöker att indoktrinera elever och studenter.

EU måste fortsätta stötta det iranska folket. Vi ska straffa de som är ansvariga för förtrycket, med EU:s hårdaste sanktioner. Samtidigt ska vi stötta de som verkar för frihet och mänskliga rättigheter i Iran. Jag vill att EU tillsammans med likasinnade partners, utökar och förbättrar stödet till det iranska folkets demokratiska strävanden, främst genom att utöka stödet till oberoende människorätts- och civilsamhällsorganisationer och till oberoende medieplattformar, och genom att stödja insatser för att upprätthålla internetförbindelser i Iran.

Kan vara en bild av text där det står ”HEMSKA RAPPORTER FRẢN SKOLORNA I IRAN "EU behöver utöka och förbättra stödet till det iranska folket!" Dvi PP-gruppens talesperson för Iran. David Lega, epp group i K K D”

Upptäck mer från David Lega

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa