FRAMGÅNG: EPP STÖDJER MIN NOMINERING AV JINA MAHSA AMINI OCH DE IRANSKA KVINNORNA

Nu är det klart! Min partigrupp EPP, den största partigruppen i Europaparlamentet, har ställt sig bakom mitt förslag och har nominerat Jina Mahsa Amini och de iranska kvinnorna till Sacharovpriset 2023. Jag lanserade min nominering i juli och har sedan dess jobbat hårt för att min kandidat ska få stöd och vinna. Vinnaren utses inte förrän i slutet av oktober, men detta är ett mycket viktigt steg på vägen. Nu fortsätter arbetet med att samla stöd i parlamentet – jag hoppas verkligen att de andra politiska grupperna också kommer att stötta min nominering.

Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris för tankefrihet delas varje år ut till individer eller organisationer som gjort särskilda insatser för att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna eller stått upp för demokratin.

Jag kan inte tänka mig någon bättre kandidat till årets pris än de modiga kvinnor som leder revolutionen i Iran. Förra året greps och dödades den 22-åriga iranska kvinnan Jina Masha Amini. Den iranska moralpolisen misshandlade henne till döds, för att hon burit sin slöja på ”fel sätt”. Efter Mahsa Aminis död startade de iranska kvinnorna en protestvåg över hela landet. En revolution.

De iranska kvinnorna har fått nog. Nog av förtryck och diskriminering. Nog av moralpolis och av säkerhetspolisen som kontrollerar hela samhället med järnhand. De iranska kvinnorna har uppvisat oerhört mod: de demonstrerar, slänger sina slöjor och klipper sitt hår. De riskerar livet för sin frihet och för sina rättigheter. Många har fått betala oerhörda pris: fängelse, misshandel och tortyr. Den iranska regimen har till och med förgiftat skolflickor i deras egna klassrum för att stoppa protesterna.

Kvinnorna i Iran har fått uppmärksamhet över hela världen. De inspirerar andra kvinnor att kräva sina rättigheter och de har visat att frihet är viktigare än allt annat. Jina Mahsa Amini är en symbol för mod och frihet, och jag vill hylla de som protesterar i hennes fotspår.

Därför är jag väldigt nöjd med dagens besked, och tacksam för min partigrupps stöd. Nu är vi ett steg närmre en vinst som hade betytt mycket för många. Det hade varit värdefullt för Jina Mahsa Aminis anhöriga, för kvinnorna i Iran, för kvinnor i hela världen – för oss alla.

Kan vara en bild av 3 personer och text