Sacharovpriset 2023: Mahsa Amini och de iranska kvinnorna

Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris för tankefrihet delas varje år ut till individer eller organisationer som gjort särskilda insatser för att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna eller stått upp för demokratin.

Jag kan inte tänka mig någon bättre kandidat till årets pris än de modiga kvinnor som leder revolutionen i Iran. Förra året greps och dödades den 22-åriga iranska kvinnan Masha Amini. Den iranska sedlighetspolisen misshandlade henne till döds, för att hon burit sin slöja på fel sätt. Efter Mahsa Aminis död startade de iranska kvinnorna en protestvåg i hela landet. En revolution.

De iranska kvinnorna har fått nog. Nog av förtryck och diskriminering. Nog av moralpolis och av säkerhetspolisen som kontrollerar hela samhället med järnhand. De iranska kvinnorna har uppvisat oerhört mod: de demonstrerar, slänger sina slöjor och klipper sitt hår. De riskerar livet för sin frihet och för sina rättigheter. Många har fått betala oerhörda pris: fängelse, misshandel och tortyr. Den iranska regimen har till och med förgiftat skolflickor i deras egna klassrum för att stoppa protesterna.

Kvinnorna i Iran har fått uppmärksamhet över hela världen. De inspirerar andra kvinnor att kräva sina rättigheter och de har visat att frihet är viktigare än allt annat. Mahsa Amini är en symbol för mod och frihet, och jag vill hylla de som protesterar i hennes fotspår.

Därför har jag idag påbörjat nomineringsprocessen för att Mahsa Amini och de iranska kvinnorna ska få årets Sacharovpris.

Kvinna! Liv! Frihet!