OS-hjälte: De gör reklam för kriget

Igår träffade jag hockeylegenden Dominik Hasek för att diskutera OS och Paralympics nästa år. Vi är helt överens om att ryska och belarusiska idrottare inte ska få delta. Det är sorgligt att säga det – vi är ju själva idrottsmän – men det är en viktigt!

Jag tävlade i de paralympiska spelen 2000 i Sydney och 1996 i Atlanta. Hasek vann OS-medaljer både 1998 och 2006. Vi vet vad som krävs för att delta i spelen, hur mycket tid och kraft man måste lägga på träning och förberedelser. Det är givetvis en personlig tragedi för de idrottare som portas. Men Putin och Lukasjenka måste isoleras till varje pris. Vi måste ta till alla medel som står till vårt förfogande för att få stopp på kriget! Det kanske inte är ”rättvist” mot de ryska och belarusiska atleterna, men krig är inte rättvist. Krig är fruktansvärt.

Ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under flyktingflagg, om de öppet deklarerar sitt motstånd mot kriget. Men den ryska eller belarusiska flaggan ska inte få användas vid internationella kultur- och sportevenemang medan kriget pågår i Ukraina. Ingenting är nu viktigare än att få ett slut på kriget.

”Inte ens de allra största tävlingarna i världen är viktigare än människoliv”, som Dominik Hasek säger.

TT intervjuade oss båda, ni kan läsa om det bland annat här:

https://www.svd.se/…/os-hjalten-de-gor-reklam-for-kriget

https://www.vk.se/…/os-hjalten-de-gor-reklam-for-kriget…