BELARUS SJÄLVSTÄNDIGHETSDAG

På denna dag år 1944 befriades Belarus (dåvarande Vitryssland) huvudstad Minsk från nazisternas ockupation. Men Minsk är inte fritt idag. Belarus styrs av Europas siste diktator: Aleksandr Lukashenko. Belaruserna plågas av Lukashenko, men också av Putin och krigsherren Prigozhin.

Lukashenkos tal inför självständighetsdagen ägnade han åt att hylla den brutala milisen Wagner. ”Väst hatar dem för deras mod” sa han. Wagners ledare Prigozhin befinner sig nu i Belarus, och Lukashenko vill att Wagnersoldaterna ska träna den belarusiska armen. Det är sedan tidigare känt att Putin kommer att placera ryska kärnvapen i Belarus. Den ryska militären avfyrar ständigt missiler mot civila anläggningar i Ukraina från belarusiskt territorium. Belarus diktator Lukasjenko hjälper Putin i kriget, och regimerna kommer allt närmre varandra. Men det är inte det belarusiska folkets vilja.

Jag höll nyligen tal om Belarus i Europaparlamentets kammare. Jag tog då upp hur Belarus och Ukrainas öden hänger ihop.

Det belarusiska folket vill inte att Lukasjenko ska styra landet och de vill inte bli indragna i Putins krig mot Ukraina. Om det belarusiska folket hade fått bestämma hade Svetlana Tichanovskaja styrt landet och då hade Belarus inte varit inblandat i kriget.

Belarus och Ukrainas öden är tätt sammankopplade och vi måste nu öka stödet till demokratirörelsen i Belarus. I mitt tal (nedan) bad jag EU-kommissionen att maximera insatserna för Belarus. Kolla gärna!

https://fb.watch/l_bacsPmsq/