VÄRD FÖR INTERNATIONELL KONFERENS OM ANTISEMITISM

Denna vecka har jag stått värd för ett toppmöte om att bekämpa antisemitism på nätet. Inter-Parliamentary Task Force to Combat Online Antisemitism består av kongressledamöter från bl.a. USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Sydafrika, Israel och EU som samarbetar och ger gemensamma globala rekommendationer. Jag är Europaparlamentets representant.

Taskforcen sammanträdde för första gången fysiskt i Washington förra året. Jag deltog där och då. Nu var det dags för taskforcens andra årliga sammanträdde och denna gång stod jag värd för mötet i Bryssel. Därför har jag välkomnat politiker från hela världen till Bryssel och Europaparlamentet denna vecka. Men det är inte bara politiker som bjudits in. Självklart har jag också bjudit in civilsamhällesrepresentanter, judiska organisationer, och techexperter för att lyssna till deras erfarenheter och kunskap om antisemitism på nätet.

Men vad som kanske är viktigast av allt: de stora sociala medie-plattformarna har fått delta för att svara på våra frågor. Vi förhörde Facebook, Twitter och Google/Youtube under flera timmar. Varför lyckas de inte bättre med att bekämpa antisemitism på sina plattformar? Varför ökar, istället för minskar, hatet online?

Vi har mycket arbete kvar att göra. Det arbetet måste vi göra tillsammans, politiker och företag, med också privatpersoner, ja alla som använder internet måste ta ansvar för säkerhet, välmående och respekt i den virtuella världen. Judar, precis som alla andra, förtjänar trygghet och respekt – alltid. Både on- och offline!