S & MP SKYDDAR KOMMUNISTREGIMEN PÅ KUBA

Igår hölls debatt i Europaparlamentet om Kuba och EU:s utrikeschef Borrells besök till landet nyligen. Situationen på Kuba är horribel. Regimen känner inte ett uns av respekt för mänskliga rättigheter. Kommunistpartiet styr Kuba med järnhand och de som opponerar sig, de politiskt oliktänkande, trakasseras och fängslas av säkerhetstjänsten. Hela rättssystemet är underställt kommunistpartiet.

Europaparlamentet har gång på gång kritiserat den kubanska regimen och krävt att EU agerar. Gång på gång röstar också vänstern mot dessa fördömanden och krav. Denna vecka ville vänstern helt stryka parlamentets resolution från dagordningen. Vänstern vill helt enkelt inte att parlamentet (återigen) utfärdar kritik mot regimen och mot socialisten Borrell som agerade väldigt klandervärt när han reste dit.

Jag tycker att det är uppseendeväckande att svenska socialdemokraterna och de svenska miljöpartisterna stöttade detta förslag: de ville också stryka resolutionen från dagordningen. Varför?!

Som tur är förlorade de den omröstningen och parlamentet kommer nu att anta en ny resolution om Kuba. Jag driver givetvis på för att denna resolution ska innehålla skarpa fördömanden och hårda krav på både Kuba och EU:s ledning.

EU slöt ett samarbetsavtal med Kuba 2016. EU borde från första början inte ha ingått ett dylikt avtal med en regim som Kuba. Kristdemokraterna har varit kritiska från start. Avtalet förbinder dock den kubanska regeringen att respektera mänskliga fri- och rättigheter och rättsstatens principer. Om avtalet inte följs kan EU kalla till ett brådskande möte. Jag har flera gånger krävt att EU ska kalla till ett sådant möte: EU måste agera för att hjälpa kubanerna!

Se gärna mitt anförande från debatten med utrikeschef Borrell igår där jag ber honom att förklara:

❓VARFÖR har EU inte kallat till ett brådskande möte om mänskliga rättigheter, såsom föreskrivs i avtalet?

❓ VARFÖR fortsätter EU:s relation med Kuba som ’business as usual’ trots att samarbetsavtalet utlovar respekt för mänskliga rättigheter?

❓ VARFÖR träffade han inte några politiska aktivister eller människorättsförsvarare under sitt besök på Kuba?

Tyvärr valde Borrell att ignorera mina frågor. Det är inte bara skamligt, utan ovärdigt ett EU som säger sig värna demokrati och mänskliga rättigheter.

Se mitt tal här:

https://fb.watch/laHew9Cyg-/?mibextid=2Rb1fB