STATEN ISRAEL FYLLER 75 ÅR

Ikväll ska jag fira Yom Háatzmaut, Israels självständighetsdag, 75 år efter statens självständighet. Firandet i Bryssel är arrangerat av Israels EU-ambassadör, en nära kollega till mig.

Det är kanske viktigare än någonsin att stå upp för Israel. Israels säkerhet har länge varit hotad. Grannlandet Iran hotar öppet att förinta hela landet med marken. Samtidigt anrikar Iran mer uran än någonsin och bygger en ny underjordisk anläggning. Det går inte att bortse från risken att Iran, som är världens största sponsor av terrorism, utvecklar kärnvapen.

Det är ett otroligt osäkert läge. Israel attackeras: våld, terrorism och oskyldiga offer. I denna svåra tid måste vi visa vårt stöd för Israel. Det är min fasta övertygelse att staten Israel, som en viktig demokratisk allierad, i likhet med alla suveräna stater inte bara har rätt att försvara sina medborgare mot terror och raketer, utan också en skyldighet att göra det.

Jag sörjer alla offer, både bland israeler och palestinier. Men vi måste tala klarspråk om vem som är ansvarig. Skulden för dödsfallen och förstörelsen i Israel och Gaza ligger på Hamas och Islamiska Jihad. De båda terroristorganisationerna är Iran-finansierade och har som mål är att utrota staten Israel. Hamas och Islamiska Jihad begår dubbla krigsbrott när man mördar israeler och samtidigt använder sin egen befolkning som mänskliga sköldar. I total kontrast gör den israeliska försvarsmakten sitt yttersta för att undvika att skada palestinska civila, samtidigt som man skyddar sin egen befolkning. Man skickar till och med ut varningsmeddelanden innan man påbörjar en ny militär operation.

I en tid där världen behöver fred och stabilitet, är det vår skyldighet att stå upp för våra värderingar och försvara de som hotas. Det här borde vara en fråga som förenar oss över partigränserna. Jag beklagar verkligen att antisemitismen slagit rot på många håll i Europa, även i Sverige, och att detta hat påverkar såväl opinion som politiker. Vi måste komma samman och gemensamt sända ett kraftfullt budskap om solidaritet, kärlek och stöd till våra vänner i Israel.