STOPPA IRAN FRÅN ATT BLI ORDFÖRANDE FÖR FN-ORGAN

Jag skrev i förra veckan om det absurda faktum att Iran har utsetts till ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheters sociala forum 2023. Under veckan har jag lyft frågan i Europaparlamentet. Idag skickar jag, med stöd av över 30 andra parlamentariker, ett protestbrev till Václav Balek, som är ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheter.

I vårt brev uppmanar vi FN-ordföranden att omedelbart vidta åtgärder för att omedelbart ändra detta beslut. Det är oacceptabelt att den iranska regimen ska leda ett forum där FN:s medlemsstater och civilsamhället ska diskutera mänskliga rättigheter. I år ska forumet specifikt fokusera på hur teknologi och vetenskap kan användas för att främja mänskliga rättigheter. Det är svårt att komma på än sämre kandidat för att leda det forumet än just den Islamiska republiken Iran.

I Iran fängslas och avrättas meningsmotståndare och de som kräver sina rättigheter. Internet stängs ner för att störa aktiviteten på sociala medier. Den 8 maj hängdes Yousef Mehrad och Sadrollah Fazeli Zare efter att de kritiserat religion på sina sociala medier. Och i november planerar alltså samma regim leda FN:s forum om hur teknik kan användas för att främja mänskliga rättigheter.

Den iranska regimen förföljer, torterar och terroriserar sitt eget folk för att tysta dem. Tusentals skolflickor har utsatts för gasattacker i sina skolor, för att regimen vill stoppa eleverna och deras föräldrar från att protestera. Och i november planerar samma regim leda FN:s forum om vetenskapens roll för mänskliga rättigheter.

I brevet till FN-ordföranden understryker vi att utnämningen strider mot europeiska och FN:s åtaganden att upprätthålla och stå upp för mänskliga rättigheter. Det är dags för FN att sända ett tydligt budskap till Iran om att världen inte kommer att blunda för Irans brott mot mänskliga rättigheter, och att regimen kommer att straffas för sina handlingar. Att hedra regimen med prestigefyllda FN-uppdrag tjänar bara till att uppmuntra dess fruktansvärda beteende.