STOPPA IRAN FRÅN ATT BLI ORDFÖRANDE FÖR FN-ORGAN

”You can’t make this up”. Nej, man tror inte att det är sant. Iran har utsetts till ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheters sociala forum 2023. Iran?!

Forumet är en konferens där FN:s medlemsstater och civilsamhället ska diskutera mänskliga rättigheter och detta år kommer man särskilt att fokusera på hur teknologi och vetenskap kan användas för att främja mänskliga rättigheter. Det är svårt att komma på en sämre kandidat för att leda det forumet än just den Islamiska republiken Iran.

I Iran fängslas och avrättas meningsmotståndare och de som kräver sina rättigheter. Internet stängs ner för att störa aktiviteten på sociala medier. Den 8 maj hängdes Yousef Mehrad och Sadrollah Fazeli Zare efter att de kritiserat religion på sina sociala medier. Och i november ska alltså samma regim leda FN:s forum om hur tekniken kan användas för att främja mänskliga rättigheter.

Den iranska regimen förföljer, torterar och terroriserar sitt eget folk för att tysta dem. Tusentals skolflickor har utsatts för gasattacker i sina skolor, för att regimen vill stoppa eleverna och deras föräldrar från att protestera. Och i november ska samma regim leda FN:s forum om vetenskapens roll för mänskliga rättigheter.

Jag blir både vansinnig och besviken. Det får inte gå till så här. Ska FN ha någon som helst trovärdighet kan man inte ge de som systematiskt och brutalt bryter mot FN:s fundament ledande positioner. Detta beslut måste dras tillbaka! Jag uppmanar den svenska regeringen, EU och alla FN:s medlemsstater att agera för att rätta till detta misstag och stoppa legitimeringen av den iranska regimen.