UTRIKESUTSKOTTET I RIKSDAGEN VILL NU TERRORSTÄMPLA IRGCSom många av er vid det här laget är medvetna om, är terrorstämplingen av det islamiska revolutionsgardet (IRGC) är en fråga jag drivit hårt i Europaparlamentet här nere i Bryssel. KD var först med att driva den frågan i både Europaparlamentet och i riksdagen. Den islamistiska paramilitära elitstyrkan skapar ett helvete för det iranska folket, men sysslar också med utrikespolitik som destabiliserar regionen och kidnappar europeiska medborgare. Därför borde EU, precis som USA och andra, kalla en spade för en spade: IRGC är en terrororganisation!

IRGC fortsätter ha en central roll i våldet mot protesterna i Iran som påbörjades efter Mahsa Aminis död i september 2022. Khomeinis regim vägrar vika sig för de folkliga protesterna – tvärtom – tillslaget är hårt! Regimen har beordrat IRGC att slå ner protesterna till varje pris.

EU har hittills antagit sanktioner mot enskilda individer i syfte att straffa några av de som är ansvariga. Men mer behövs! Fler sanktioner behövs! Det är inte bara ett fåtal individer som begår dessa brutala tillslag utan en hel organisation ligger bakom det. Att terrorstämpla organisationen ger möjlighet till hårdare konsekvenser.

Jag tog upp förslaget att även EU bör terrorlista IRGC med de andra politiska grupperna i Europaparlamentet redan i höstas. Men tyvärr så ville de övriga grupperna inte ens diskutera frågan då. Alla sa nej. Efter enträget arbete finns sedan en tid tillbaka majoritet för förslaget i Europaparlamentet. Och idag kom beskedet att även riksdagens utrikesutskott nu står bakom Kristdemokraternas förslag om terrorstämpling. Idag har utrikesutskottet enhälligt beslutat att Sverige ska verka för att EU ska terrorstämpla IRGC. Stort tack till Magnus Berntsson, Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson i riksdagen, som drivit frågan om terrorlistning. Det är ett viktigt och bra beslut som jag välkomnar med öppna armar.

Nu hoppas jag att regeringen och EU:s ministerråd kan agera skyndsamt. Att stoppa våldet i Iran är bokstavligt talat blodigt allvar.