Ny politik rörande Afghanistan

Denna vecka har jag företrätt min partigrupp EPP Group i förhandlingar om ny politik rörande Afghanistan.

Talibanerna har förbjudit flickor och kvinnor från skola och från många jobb, exempelvis i internationella organisationer som FN. Afghanistan är nu det enda landet i världen som vägrar att ge kvinnor och flickor tillgång till utbildning över grundskolenivå. Talibanerna hävdar att skolförbudet är ”nödvändigt” då kvinnor inte följt de regler som införts gällande bland annat manligt sällskap och den strikta klädkoden.

Beslut om att hålla flickor inlåsta i sina hem, förvägra dem utbildning och krossa deras framtidsdrömmar blottar en fruktansvärd människosyn. Talibans systematiska kränkningar av kvinnors och flickors rättigheter kan uppgå till brott mot mänskligheten, enligt FN. Vi måste fördöma utvecklingen – vi måste stå upp för flickornas rättigheter!

Resultatet efter veckans förhandlingar blev att Europaparlamentet nu kräver:

1️⃣ Straffa monstren: håll talibanerna ansvariga, exempelvis med EU-sanktioner.

2️⃣ Hjälp flickorna: öka EU-stödet till de grupper som tillhandahåller alternativ utbildning exempelvis onlineutbildning.

Nedan ett klipp från mitt tal i kammaren när jag presenterade resolutionen. ⤵️ Det är sorgligt att jag behövde poängtera att ”flickors rättigheter är mänskliga rättigheter”!

https://fb.watch/ka39Wq7hQK/