LEDARE: En oskyldig person friad – nu står det tusen åter

Idag skriver jag i Borås Tidning om EU:s arbete med att frige oskyldiga EU-medborgare som sitter fängslade i allsköns diktaturer världen över.

Nyligen släpptes EU-medborgaren Paul Rusesabagina i Rwanda. Han har suttit oskyldigt fängslad i flera år, och det ett fall som ligger mig väldigt nära hjärtat. Paul Rusesabagina blev en världskänd hjälte efter att sina insatser under folkmordet i Rwanda vilka filmatiserades i filmen ’Hotel Rwanda’. Jag har haft löpande kontakt med Pauls familj för att höra hur han mår, och vad vi kan göra från EU:s håll för att han ska bli fri.

Europaparlamentet har vid flertal tillfällen uppmärksammat Rusesabaginas fall och vi har krävt att han villkorslöst friges, i en resolution som jag var med och författade. Nu när Rusesabagina friats är vi givetvis glada för hans skull. Men EU måste reflektera över sitt agerande och över vilka åtgärder som haft betydelse, för att nu kunna öka insatserna för att fler fängslade EU- medborgare ska få komma hem till sina familjer igen.

https://www.bt.se/ledare/en-oskyldig-person-friad-nu-star-det-tusen-ater-198b6f8f/