KLART: KD VÄSTRA GÖTALAND BACKAR MITT FÖRSLAG

För ett par veckor sen presenterade jag och Miriam Lilja (distriktsstyrelseledamot KD Västra Götaland) ett förslag som rör de som fallit offer för sexuella övergrepp.

Här kan ni läsa om vårt förslag: https://www.harrydaposten.se/…/infor-kontaktforbud-for…

I helgen fick vi med oss Kristdemokraterna i Västra Götaland på vårt förslag. Nästa steg är att hela partiet ska ta ställning till förslaget på vårt riksting i höst. Förhoppningsvis kan detta bli både Kristdemokraternas och regeringens politik framöver.

Vi föreslår att livstids kontaktförbud alltid ska utdömas vid grova sexualbrott. Kontaktförbudet borde införas utan hänsyn till eventuell återfallsrisk och bara upphävas om målsägaren själv väljer att ansöka om upphävt kontaktförbud.

Det är rentav märkligt att det inte ser ut så idag. Men det är inte särskilt förvånande tyvärr. Alltför länge har brottsofferperspektivet glömts bort i debatten om brott och straff. Kristdemokraterna är alltid en röst för brottsoffren. Detta förslag, menar Miriam och jag, är helt nödvändigt om samhället ska välja brottsoffrens sida i den brokiga debatten om kriminalitet.

Det är orimligt att den som utsatts för dessa fruktansvärda brott ska behöva träffa sin mardröm efter dennes avtjänade straff. Även om den som dömts för sexualbrott ska kunna leva ett gott liv efter att ha avtjänat sitt straff, innebär inte detta att vederbörande ska få återigen inge oro och ångest hos den som tidigare utsatts för övergreppen. Samhället ska konsekvent stå på brottsoffrets sida.