BRA ATT LAGFÖRSLAGET PAUSAS I ISRAEL

Israels regering har till slut pausat den kontroversiella lagstiftningen som handlar om att reformera rättsväsendet. Förslaget har skapat enorma protester: de största protesterna som skett i Israels historia, men även kritik från omvärlden såsom USA och EU.

Jag brukar kallas för Israelvän och det är ett epitet jag är stolt över. Israel är den enda demokratin i den krutdurk som vi känner som Mellanöstern. Men med vänner måste man också kunna prata om obekväma ämnen. Därför har jag tagit upp det faktum att lagförslaget om Högsta domstolen oroar mig, både med regeringens företrädare och i parlamentets kammare. Det utkast som presenterats är en stor och allvarlig reform. Förslaget är inte populärt varken bland befolkningen eller inom rättsväsendet som pekar på demokratiska brister med den nya lagen.

Därför är det bra att den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu nu meddelat att han fryser processen. På så vis skapas tid och möjlighet för regeringen att noggrant lyssna in befolkningens massiva reaktioner, att granska relevanta argument och att kunna landa i ett väl övervägt beslut som kan vinna långsiktigt stöd.

Demokratin har sin gång. I demokratier finns plats för olika åsikter, för debatt och för protester. Jag är övertygad om att den israeliska demokratin kommer att klara av även denna utmaning och att folket blir hörda. Israel ska nu än en gång bevisa sig som en mogen demokrati för omvärlden och för sitt folk.

Lyssna gärna vad jag sa när jag kritiserade lagförslaget i Europaparlamentet för två veckor sedan. Följ länken: https://fb.watch/jCCHu8TpUk/

(Undertextning på engelska finns tillgängligt. Syns texten inte automatiskt så aktiveras den i inställningarna)