BELARUS FRIHETSDAG

Idag är det Belarus frihetsdag, en inofficiell helgdag i Belarus som firas för att uppmärksamma landets självständighetsförklaring från 1918.

Tyvärr är Belarus inte självständigt och folket är inte fritt. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko har klamrat sig fast vid makten sedan landet blev självständigt 1991. Lukasjenkoregimen har succesivt ökat förtrycket mot det belarusiska folket, inte minst civilsamhället, människorättsförsvarare och journalister trakasseras, förföljs, grips och torteras när de kritiserar regimen.

Lukasjenko är Putins bundsförvant i kriget i Ukraina, och bistår bland annat genom att tillåta ryska truppers närvaro i Belarus – mot det belarusiska folkets vilja. Den fortsatta integrationen mellan Ryssland och Belarus innebär de facto ockupation. Belaruserna hålls gisslan i sitt eget land.

Vi får inte glömma detta, situationen i Belarus, när Ukraina rättmätigt är i huvudfokus. Europas siste diktator måste bort, belaruserna förtjänar demokrati och friheten att bestämma över sitt eget land.