ROCKAR SJÄLVKLART SOCKORNA IDAG

Idag på ”Rocka sockorna-dagen” (Världsdagen för Downs syndrom) uppmärksammas varje år människor med Downs syndrom. Idag har vi på oss olika strumpor för att hylla människors olikheter, såsom kromosomavvikelser.

Vi kristdemokrater talar ju ofta och gärna om det okränkbara människovärdet. Alla människor oavsett egenskaper, färdigheter eller bakgrund har rätt till ett värdigt liv. Samhället har plats för oss alla och tillsammans bygger vi samhället starkt.

Idag vill jag lyfta vikten av att människor med Downs syndrom, i så stor utsträckning som möjligt, erbjuds möjligheten att välja och styra över sina egna liv. Att kunna välja vilken aktivitet man vill utöva, vilka kläder man har på sig, eller vilket hjälpmedel man behöver är centralt i att skapa en egen personlighet, en egen identitet, och i förlängningen ett eget liv.

Därför hoppas jag att ni är många som rockar sockorna med mig idag. Har du glömt sockorna? Byt en med en kollega, klasskompis eller kompis!