”DEN IRANSKA REGIMEN ÄR OND”

Jag har i veckan suttit i förhandlingar om EU:s svar på förgiftningsattackerna på skolflickor i Iran. Jag har prioriterat två saker i förhandlingarna. För det första måste förgiftningsattackerna utredas av en oberoende part. Vi kan inte lita på den iranska regimens egen utredning. För det andra måste ALLA inblandade i förgiftningarna straffas med EU-sanktioner.

Mina förslag kanske låter självklara, men faktum är att socialdemokraterna exempelvis tyckte att de iranska myndigheterna kunde anförtros utreda vad som hänt. Det är väldigt svårt att förstå. Den iranska regimen har först ignorerat rapporterna om skolattackerna i flera månader och när de nu uttalat sig har ledarskapet gjort helt vanvettiga uttalanden, exempelvis har president Raisi skyllt förgiftningarna på “Irans fiender” Israel och USA och regimens säkerhetsråd hävdar att det är eleverna själva och deras mobiltelefoner som orsakat ”problemen” i skolorna. Slutresultatet efter förhandlingarna mellan partierna blev en skarp resolution där mina förslag, om en oberoende utredning och om sanktioner, finns med.

⬇️ Följ länken och lyssna gärna på mitt tal nedan där jag inledde parlamentets debatt om resolutionen. I mitt tal säger jag att förgiftandet av skolflickor i Iran är ren ondska och att regimen i den Islamiska republiken Iran är rent ut sagt ond.

(Det finns svensk och engelsk undertext tillgänglig. Om texten inte kommer automatiskt så aktiveras den i inställningarna.)