NEJ TILL RYSKA IDROTTARE I OS 2024

Nej, nej, nej. Gör om, gör rätt.

Den Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutade häromdagen att ryska och belarusiska idrottare ska få delta på OS 2024 och 2026 under neutral flagg.

Det är självklart inte de ryska och belarusiska idrottarnas fel att Putin för ett brutalt krig mot Ukraina. Som före detta idrottare har jag stor sympati för de idrottare som har ägnat sina liv åt sporten och i många år förberett sig för OS. Det är inte rättvist att stoppa dem. Men ingenting med det här kriget är rättvist.

Vi måste ta till alla medel som står till vårt förfogande för att få stopp på kriget! Ett led i att stoppa Putin är total isolering. Putin kan inte tillåtas delta i internationella organisationer, exempelvis politiska organ såsom FN:s säkerhetsråd, men bör också uteslutas från kulturella och sportevenemang. Så länge Putins Ryssland bedriver olagligt krig mot Ukraina är Ryssland inte välkomna in OS.

Idag röstade vi om en resolution om Ukraina i Europaparlamentet. Min partigrupp EPP fick då igenom ett förslag som innebär att Europaparlamentet fördömer IOK för beslutet. Vi står på Ukrainas sida och vi anser att mer måste göras för att hjälpa Ukraina.

Vi måste stoppa Putin! Kriget måste ta slut!