Möte med Israels president

Idag har Israels president Isaac Herzog besökt Europaparlamentet. Han höll ett mycket känslosamt tal för hela parlamentet i kammaren, med anledning av minnesdagen för Förintelsens offer.

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är att aldrig glömma minnet av Förintelsen. Tyvärr finns antisemitismen och hatet inte bara i historien. Runtom i Europa, även i Sverige, ökar antalet hatbrott och våldsdåd mot judar. Den utveckling vi ser, som leder till att många judar drar sig för att öppet visa sin judiska identitet, är mycket allvarlig och skrämmande. Alla former av antisemitism måste bekämpas med full kraft från hela samhället.

Jag fick möjlighet att sitta ner och diskutera antisemitism och situationen i Mellanöstern med presidenten efter hans tal. Vi är överens om att ökat globalt samarbete krävs gällande båda frågor: både för att bekämpa antisemitismen världen över och för att det slutligen ska bli fred och stabilitet i Mellanöstern. Jag uttryckte mitt stöd för Abrahamavtalen, fredsprocessen i Mellanöstern.

Det är nu tydligare än någonsin att regimen i Iran är ett av vår tids största hot. Regimen torterar och avrättar sitt eget folk, bistår Putin med vapen och vill utrota staten Israel från jordens yta. EU, som bildades som ett fredsprojekt efter andra världskriget, har en moralisk skyldighet att samarbeta med Israel. Israel är inte bara den judiska nationens hemland. Israel är ett innovationsintensivt, vänligt sinnat land mitt i krutdurken Mellanöstern. EU är idag Israels främsta handelspartner. Men vi borde handla mer och stärka partnerskapet på andra områden.

Det var ett bra möte och en känslosam dag. Jag tänker ofta på de miljoner judar som mördades under Förintelsen, inte minst alla de från min egen familj. Hat är en skrämmande kraft. Men hatet får inte vinna.

Photo: EPP Group