TERRORSTÄMPLA ISLAMISKA REVOLUTIONSGARDET

Som jag tidigare skrivit om, antog Europaparlamentet den 6 oktober en resolution om Iran. En resolution som jag initierat. Resolutionen fördömer regimen och dess repressiva lagar, särskilt det brutala våldet som Irans säkerhetsstyrkor använder mot protestanterna.

Det har inte undgått någon att det just nu pågår en revolution i Iran – kvinnorna har fått nog! De har fått nog av slöjtvånget och av de andra lagarna som tillintetgör var och ens frihet.

Men Khomeinis regim vägrar släppa taget – tvärtom – tillslaget är hårt! Islamiska revolutionsgardet (IRGC), Irans säkerhetsstyrkor, begår hemska brott mot de mänskliga rättigheterna.

IRGC är en paramilitär elitstyrka som grundades under den islamiska revolutionen 1979. IRGC skapar inte bara ett helvete på hemmaplan, utan de sysslar även med utrikespolitik. Exempelvis skickar de nu drönare och missiler till den ryska armén. Man har även en specialoperationsenhet som arbetar med att främja den islamiska republikens terroristombud, såsom Hizbollah, i Libanon, Syrien och Irak. I veckan beslutade ministerrådet att införa sanktioner på individer och enheter som är direktkopplade till protesterna i Iran och Irans drönarexport till Rysslands krig mot Ukraina.

Men andra länder, däribland USA, har därtill terrorstämplat IRGC.

När jag förhandlade med de andra politiska grupperna om texten till Iranresolutionen ville jag inkludera att även EU bör terrorlista IRGC. Men tyvärr så ville de övriga grupperna inte ens diskutera frågan. Anledningarna var många. ”Det är inte relevant för kvinnorna i Iran” sa de som inte förstår att IRGC alltså är de som slår ner kvinnornas protester. ”Det är dålig timing” sa andra och hänvisade till kärnteknikavtalsförhandlingarna.

Att terrorlista IRGC skulle innebära hårda sanktioner mot styrkan och dess ledare. Enligt mig, vore det ett viktigt och starkt svar från EU till Irans regim. Terrorstämplingen av IRGC och dess ledare skulle innebära att deras finansiella tillgångar inom EU skulle frysas. Inga ekonomiska resurser skulle kunna göras tillgängliga för dem, varken direkt eller indirekt.

Att terrorstämpla IRGC vore ett nödvändigt och otroligt starkt budskap till protestanterna i Iran. Vi ser er kamp och vi står på er sida.

Jag fick tyvärr inte igenom detta i resolutionen, men jag har däremot ställt en skriftlig fråga till ministerrådet om att terrorlista IRGC.