INTRESSANT MEN INTE SPÄNNANDE PARTIKONGRESS I KINA

Idag inleds det kinesiska kommunistpartiets historiska partikongress i Peking. Partikongressen lägger grunden för hur världens folkrikaste land ska styras framöver. Utfallet kommer att få stora konsekvenser inte bara i Kina, utan även för resten av världen.

Vem som blir nästa generalsekreterare och president är inte särskilt spännande. Xi Jinping sitter säkert, trots att det kommer att bryta mot flera av partiets traditionella regler. Xi är nu både för gammal och har redan suttit sina två tillåtna mandatperioder. Men det är dock inte helt otroligt att han kommer att försöka – och troligtvis lyckas – sitta livet ut.

Men förutom den högsta ledaren så ska även nästa generations centralkommitté utses eftersom många av de sittande ledamöterna nu går i pension. Mycket talar för att Xi vill cementera sitt grepp med än mer lojal personal på ledande positioner i partihierarkin och militären. Och det är ju han som bestämmer över partiet. Ombuden samlas, under pompa och ståt, för att bekräfta vad ledningen redan bestämt.

Partikongressen är därför inte så värst spännande, det blir inte några livliga konflikter och debatter eller drama. Men kongressen är ändå intressant, eftersom Kinas politik får ofantliga konsekvenser. Jag kommer att följa kongressen, och inte minst analysera generalsekreterarens arbetsrapport: Xi Jinpings långa, långa tal. Jag är mest nyfiken på vad som kommer att sägas om följande ämnen:

🇷🇺 Ryssland. Hur kommenterar Xi Putins olagliga krig i Ukraina och Kinas relation med Ryssland?
🇹🇼 Taiwan. Hur uttrycker sig Xi om Pelosis besök på Taiwan, och dess konsekvenser? Kina har den senaste månaden ytterligare trappat upp konfliktnivån gentemot både Taiwan och USA.
🇪🇺 EU. Vad har Xi att säga om EU? Finns det planer på att dra tillbaka de kinesiska sanktionerna mot EU? Kommer han att kommentera investeringsavtalet mellan EU och Kina som nu är på paus?