SENT UPPVAKNANDE FRÅN VÄST NÄR DET IRANSKA FOLKET RESER SIG

Idag skriver jag i Borås Tidning om de senaste dagarnas utveckling i Iran efter att den 22-åriga iranska kvinnan Masha Aminis gripits och misshandlats till döds av den iranska sedlighetspolisen.

Just nu flödar västvärldens nyhetssidor och sociala medier över med fördömanden från politiker, tv-personligheter, influensers och artister. Detta stora engagemang till stöd för det iranska folket är självfallet mycket välkommet – som europaparlamentariker med särskilt ansvar för att bevaka och förhandla EU:s Iranpolitik kan jag säga att det inte alltid har sett ut så tidigare.

Men när det iranska folket demonstrerar med livet som insats bör vi kunna vänta mer av västvärlden än vackra ord och bilder i sociala medier. Därför har jag tagit initiativ till en parlamentsresolution om situationen i Iran. Den resolutionen författas i skrivande stund, men min ambition är att Europaparlamentet ska ställa sig bakom ett tydligt fördömande av den iranska regimens övergrepp på sin befolkning, inklusive det medeltida slöjtvånget.

Masha Aminis död har påmint omvärlden om det vedervärdiga förtrycket mot de iranska kvinnorna som ständigt nekas de mest basala av rättigheter. Men det är inte nyheter och vi får aldrig agera som att det är det. Nu är det hög tid att västvärlden står sida vid sida med det iranska folket.

Läs mer om mina tankar och mitt arbete i min krönika här: https://www.bt.se/…/sent-uppvaknande-fran-vast-nar-det…/