EU MÅSTE HJÄLPA UIGURERNA – NU!

Uigurernas situation i Kina är akut.

Nyligen erkände Europaparlamentet att den kinesiska kommunistregimen begår brott mot mänskligheten i Xinjiang och att risken för ett folkmord är överhängande.

Därefter kom FN:s rapport, efter deras utredning i Xinjiang. FN:s utredning bekräftar att tortyr, tvångsarbete, tvångssteriliseringar, tvångsaborter, sexuellt våld och en rad andra fruktansvärda grymheter förekommer i Kinas ’arbetsläger’ i Xinjiang.

Födelsetalen bland uigurerna minskar i snabbare takt än någon annanstans i modern historia. Nedgången är kraftigare än nedgångarna under det syriska inbördeskriget och folkmordet i Rwanda.

En hel folkgrupp håller på att utplånas. Mitt framför våra ögon.

När ett folkmord pågår är alla stater som skrivit på folkmordskonventionen skyldiga att agera. Men folkmordskonventionen innebär också att stater ska förebygga och straffa folkmord.

Mot den bakgrunden är det helt oacceptabelt att omvärlden låter folkmordet i Kina pågå. Helt oacceptabelt!

Jag är ordförande för Europaparlamentets vänskapsgrupp för uigurerna. Idag släppte vänskapsgruppen en debattartikel om hur EU borde agera för att stoppa folkmordet och bestraffa de skyldiga.

Vänskapsgruppen består av ledamöter från nästan alla partigrupper: liberaler, socialdemokrater, miljöpartister och konservativa. Mänskliga rättigheter och rätten till liv borde inte vara en partipolitisk fråga. Bakom mänskliga rättigheter måste vi alla sluta upp. För uigurernas sak är vi alla skyldiga att agera.

Läs gärna vår debattartikel (på engelska) här: https://twitter.com/euobs/status/1574759522438184964