UTTALANDE OM SITUATIONEN I IRAN

Just nu pågår stora demonstrationer i Iran. Iranierna protesterar mot mångordigt, eskalerande, brutalt förtryck. I fronten står modiga kvinnor, som riskerar livet för sin frihet. En av anledningarna som utlöste protesterna var Mahsa Aminis död. Att en 22-årig kvinna mördades efter att ha arresterats för att ha burit sin slöja på “fel” sätt fick bägaren att rinna över.

I egenskap av EPP:s talesperson för frågor som rör Iran, gjorde jag igår ett uttalande om situationen i Iran.

Jag fördömer den iranska regimens våld mot demonstranterna och uppmanar Irans president att omedelbart stoppa våldet samt att avskaffa den obligatoriska hijablagen. Alla kvinnor förtjänar frihet – att bestämma över sig själva, sina kroppar och hur de vill klä sig – och omvärlden borde aldrig acceptera något annat!

Vidare kräver jag en opartisk utredning av Aminis död och att EU och det internationella samfundet straffar de ansvariga.

Mitt helhjärtade stöd och beundran för de iranska kvinnorna. Mina starkaste fördömanden av den medeltida skräckregimen.

Läs uttalandet i sin helhet (på engelska) här: https://davidlega.eu/…/epp-group-statement-on-the…/