KRITISKA DAGAR FÖR AHMADREZA DJALALI

Den svenske medborgaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter oskyldigt fängslad i Iran.

Han har blivit dömd till döden, för påstått spionage för Israels räkning.

År efter år har han suttit inlåst i väntan på att dödsdomen ska verkställas. Utsatt för mental och fysisk tortyr.

Nyligen kom beskedet att dödsstraffet kommer att verkställas inom kort. Läget är absolut akut, han kan mördas vilken dag som helst.

Imorgon kan vara en avgörande dag. Imorgon väntas nämligen domen meddelas i Noury-rättegången i Stockholms tingsrätt. Domen kan få ödesdigra konsekvenser för Djalali.

Iranske Hamid Noury står åtalad för grovt folkrättsbrott, misstänkt för att ha haft en aktiv roll i avrättandet av tusentals politiska fångar i Teheran. Noury var chef på Gohardasht-fängelset vid tiden för massmordet. Många har vittnat om att Noury, bland andra, torterade och mördade fångarna.

Åklagaren har yrkat livstid för Nourys roll i massmorden. Rättsprocessen har varit lång och dramatisk. Om Noury döms blir han den förste som döms för massavrättningarna. Rättegången har skapat stor ilska hos den iranske regimen. Regimen har anklagat Sverige för en komplott och krävt att Noury omedelbart sätts på fri fot då de menar att juridisk grund saknas. De svenska åklagarna anklagas för att ha kommit med ”grundlösa och fabricerade” anklagelser mot Noury. Grundlösa och fabricerade anklagelser trots att målsäganden och vittnen från hela världen pekat ut den åtalade.

Mycket oroande uppgifter kommer om hämnd: Iran kan komma att gripa svenska eller europeiska medborgare som befinner sig i Iran för att hämnas. Iran kan komma att avrätta svenska eller europeiska medborgare som befinner sig i Iran för att hämnas.

Den svenska regeringen har avrått svenska medborgare från att åka till Iran. Men kvar är han, Ahmadreza Djalali, som väntar på sin avrättning.

Ann Linde, Magdalena Andersson och EU:s utrikeschef Josep Borell har ett otroligt ansvar på sina axlar. Allt måste göras för att förhindra att Ahmadreza Djalali avrättas i en hämndaktion.

Mina tankar är med Ahmadreza och hans familj.