EN KD-VINST PLUS EN PERSONLIG NYHET!

https://fb.watch/ecTp200gGZ/

För det första, det viktigaste: Kristdemokraternas förslag om att ta fram nationella riktlinjer

för hjälpmedel har gått igenom!

För det andra, vilket är en mycket mindre nyhet:

Jag har köpt en ”bead”! Beaden är en form av snabb elmoped, som jag enkelt och helt själv kan köra upp på med min vanliga rullstol och ta mig fram på i skog och mark, landsväg, cykelväg och i stadstrafik.

Jag är en stark förespråkare av att alla som behöver hjälpmedel ska ha så stor valfrihet som möjligt. Jag vet att vi användare oftast är experter på hur vi vill ha det. Min bead gör att jag nu enkelt kan leka med min dotter på en lekplats, ta mig in till stan för att handla eller åka ner till havet för att samla kraft.

Men för valfrihet behövs resurser. Det är långt ifrån alla som har råd att göra egna inköp, och inte blir det lättare när alla regioner har olika riktlinjer. I dagsläget är användare av hjälpmedel utlämnade till sin egen regions prioriteringar, vilket blir väldigt godtyckligt och rentav orättvist. Något som provocerar ytterligare är att min bead kostar ca 70% av vad en jämförbar elrullstol kostar, men den går inte att välja som hjälpmedel. Regionerna hade alltså dessutom sparat pengar på att införa valfrihet!

Så ska det inte vara – alla ska ha samma förutsättningar. Jag har råd att köpa en bead själv, men för de allra flesta finns inte den möjligheten. Det är inte rättvist.

Därför är det bra att systemet nu reformeras och att alla regioner får samma riktlinjer, vilket gör systemet mer rättvist. Med en tydligare nationell styrning kommer det bli bättre för den enskilde oavsett var i landet man bor.

Vi har en lång väg att gå ifråga om valfrihet och självbestämmande, för att allas behov ska bli tillgodosedda på bästa möjliga sätt. Men de nationella riktlinjerna är ett fantastiskt hoppfullt steg!

Stort tack till mina kristdemokratiska kollegor i riksdagen som drivit denna fråga: Pia Steensland, KD och Acko Ankarberg Johansson🌟🌟

Och ett fantastiskt stort tack till Per Stjärnehag och Marie Anthony som lägger ner all sin tid och kraft i dessa uppfinningar som ger mig en helt unik frihet, självständighet, nya upplevelser och som dessutom får mig att se riktigt cool ut (tycker Vega iallafall)!